Κερασoειδή αιμαγγειώματα
Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Σαρακηνός Αντώνιος μας ενημερώνει με τρόπο απλό, αλλά ταυτοχρόνως επιστημονικό, για μια συνήθη αγγειακή βλάβη που θυμίζει ένα φρούτο καλοκαιρινό. Τα Κερασοειδή Αιμαγγειώματα.
Ορισμός
Κερασοειδή ή Κερασόχροα Αιμαγγειώματα (διεθνώς Cherry Angiomas ή Red Spots), καλούνται οι έκτοπες, αγγειακής αιτιολογίας δυσπλασίες του δέρματος που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, υπό τη μορφή σκούρων, ερυθρών κηλίδων. Η μορφή και το χρώμα τους δικαιολογούν πλήρως την επιστημονική τους ονομασία, αν και η απόχρωσή τους μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό κόκκινο έως βαθύ μπορντό ή και μοβ.
Πρόκειται για αγγειακές υπερπλασίες, επίπεδες ή θολωτές, που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε και ως κόκκινες ελιές. Καλούνται και «Στίγματα του Morgan», ορολογία που συνδέεται με τον Άγγλο χειρουργό που πρώτος τις περιέγραψε κατά τον 19ο αιώνα.
Εμφάνιση
Τα Κερασοειδή Αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μέσης ή και νεαρής ηλικίας, με τη συχνότητα και το μέγεθός τους να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου. Σπανίως εμφανίζονται ως μονήρη (μονάδες). Ο αριθμός τους κυμαίνεται κατά περίπτωση, από ελάχιστα έως εκατοντάδες.
Η αρχική διάμετρός τους είναι μικρότερη του χιλιοστού και η αρχική μορφή τους σχεδόν επίπεδη. Στη συνεχεία, συνήθως αναπτύσσονται σε διάμετρο από 1-6 χιλιοστά ή και παραπάνω. Σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνουν σε όγκο, επαίρονται (προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος) σχηματίζοντας βλατίδες.
Αίτια Τα αίτια για την εμφάνιση των Κερασοειδών Αιμαγγειωμάτων δεν είναι απολύτως σαφή και κατανοητά, όμως έχει παρατηρηθεί πως συνδέονται με διάφορους μηχανισμούς, παράγοντες ή αλλαγές, όπως:
· Νεοοαγγειογένεση (ο σχηματισμός νέων αγγείων)
· Φλεβογένεση (ο σχηματισμός νέων φλεβών)
· Γενετικούς και μοριακούς μηχανισμούς (για παράδειγμα, υπερήλικα δέρματα με κερασοειδή αιμαγγειώματα, παρουσίαζαν επίσης μειωμένα επίπεδα microRNA, σε σύγκριση με νεότερα, φυσιολογικά δέρματα).
· Χημικές Ουσίες και Χημικές Ενώσεις, όπως Αέριο Μουστάρδας, Βουτοξυαιθανόλη, Βρωμίδια, Κυκλοσπορίνη.
· Ορμονικές αλλαγές, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
· Κακή διατροφή, η οποία προκαλεί συσσώρευση τοξινών σε έντερο και ήπαρ.
Θεραπεία
Τα Κερασοειδή Αιμαγγειώματα είναι ακίνδυνα και αποτελούν θέμα αισθητικής φύσεως . Καθώς βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, η τριβή με το ρούχο, το σεντόνι ή την όποια επαφή, μπορεί να τα τραυματίσει με ενδεχόμενη μικροαιμορραγία της βλάβης. Στις λίγες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν, οι θεραπευτικές επιλογές του δερματολόγου είναι οι ακόλουθες:
· Κρυοχειρουργική
· Ηλεκτροχειρουργική
· Laser
Οι θεραπείες είναι όλες ακίνδυνες, σύντομες και εύκολες. Καλό θα ήταν δοθείσης της ευκαιρίας η κλινική δερματολογική εξέταση πέραν των κερασόχροων αιμαγγειωμάτων, πρός αποκλεισμό ενδεχομένων κακοήθων βλαβών, που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν από τον ίδιο τον εξεταζόμενο.
Όπου ακούς πολλά κεράσια… ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στην σπάνια περίπτωση που τα κερασοειδή αιμαγγειώματα εμφανιστούν κατά ομάδες, πολλά και σε μικρό χρονικό διάστημα, ίσως σχετίζονται με εσωτερική νεοπλασία του οργανισμού ή ανάπτυξη εσωτερικής κακοήθειας (με κάποιον όγκο που εκκρίνει προλακτίνη ή άλλες ορμόνες), οπότε ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από δερματολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Καλέστε μας στο 210 80 10 466 για αναλυτική ενημέρωση.