Κρύο και δέρμα. Δύσκολος συνδυασμός.
Είναι γνωστό πως το κρύο ξηραίνει την επιδερμίδα τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε ολόκληρο το σώμα. Ειδικώς αυτή την εποχή, το Χειμώνα, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε παρατηρήσει το πρόσωπό μας να σκάει ή να ερεθίζεται και τα χέρια μας να ξηραίνονται και να αλλάζουν υφή. Να γίνονται τραχιά. Εύκολα καταλαβαίνουμε αυτό που και ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Αντώνης Σαρακηνός έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Το δέρμα μας χρειάζεται ενυδάτωση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κρύο και τις προσωρινές, αλλά ενοχλητικές και όχι αμελητέες βλάβες του.
Ο Χειμώνας, ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το δέρμα, ειδικώς στα σημεία που αυτό είναι εκτεθειμένο και δεν καλύπτεται από τα ρούχα, δηλαδή σε πρόσωπο και χέρια. Το φαινόμενο αυτό, αφενός οφείλεται στο ίδιο το κρύο και στην απότομη πολλές φορές πτώση της θερμοκρασίας, αφετέρου στις συνήθειες που αποκτούμε λόγω του κρύου. Λόγω της μειωμένης θερμοκρασίας, έχουμε την τάση να αυξάνουμε τη διάρκεια των ντους και φυσικά την θερμοκρασία του νερού με την οποία τα κάνουμε. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνουμε τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας και αυτή με τη σειρά της ξηραίνεται. Επιπλέον, ο θερμός και ξηρός αέρας των καλοριφέρ και των κλιματιστικών, ξηραίνει το δέρμα. Το ίδιο κάνουν και τα αντισηπτικά που πολλές φορές χρησιμοποιούμε στα χέρια, προκειμένου να προστατευθούμε από διάφορες λοιμώξεις ή και τα σκληρά απορρυπαντικά χεριών με τα οποία τα πλένουμε συχνά, πάλι για να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε.
Όλα τα ανωτέρω, από μόνα τους ή και συνδυαστικά, ταλαιπωρούν το δέρμα, αφαιρώντας του τον προστατευτικό του μανδύα. Αφυδατώνουν την όψη της επιδερμίδας, της δημιουργούν τραχιά υφή, σκασίματα, ξεφλούδισμα και πολλές φορές προκαλούν μέχρι και ανοίγματα (στα χέρια, στις άκρες των δαχτύλων ή σε ευαίσθητα σημεία του προσώπου) τα οποία τσούζουν και αποτελούν επικίνδυνη εστία μικροβίων, αφού από τα σημεία αυτά μπορεί εύκολα να εισέλθει ένας ιός στον οργανισμό.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε όλα αυτά; Το απλούστερο. Να ενυδατωνόμαστε. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Ακολουθώντας ορισμένες χρήσιμες και εύκολες συμβουλές και φυσικά, στα δύσκολα, μιλάμε με τον Δερματολόγο μας.
• Να εφαρμόζουμε πλούσια ενυδατική κρέμα στο σώμα μετά το ντους
• Να μην εφαρμόζουμε λάδια στο σώμα μετά το ντους
• Να απλώνουμε κάθε μέρα στο πρόσωπο πλούσια ενυδατική κρέμα. Συστατικά που θα μπορούσε αυτή η κρέμα να περιέχει είναι η πανθενόλη, η ουρία ή η βρόμη. Αυτά, συγκρατούν το νερό στους ιστούς και έτσι αποτρέπουν την αφυδάτωση. Επίσης, βοηθούν και ανακουφίζουν, σταματώντας την τόσο ενοχλητική αίσθηση “τραβήγματος” που συχνά, λόγω ξηρότητας, δημιουργείται.
• Να πλενόμαστε με ήπια καθαριστικά, υγρά ή στέρεα σαπούνια, φτιαγμένα όμως από συστατικά που ευνοούν την ενυδάτωση.
• Να θρεφόμαστε σωστά. Η ενυδάτωση δεν είναι κάτι που μονάχα από έξω προς τα μέσα επιτυγχάνεται, αλλά και αντιθέτως. Τρώγοντας σωστά, λαμβάνοντας δηλαδή βιταμίνες (ειδικώς βιταμίνη Ε που για παράδειγμα υπάρχει στα αμύγδαλα) μειώνουμε τις ανάγκες για ενυδάτωση “από έξω”. Είμαστε ήδη αρκετά προστατευμένοι.
• Πίνουμε άφθονο νερό. Μπορεί την εποχή αυτή, να μη μας προκαλείται το αίσθημα της δίψας τόσο έντονα όσο το Καλοκαίρι, όμως το δέρμα διψά και δεν πρέπει να ξεχνάμε να το ενυδατώνουμε. Εξ’ άλλου, για ενυδάτωση μιλάμε. Είναι δυνατόν από την κουβέντα μας να λείπει το νερό;
Καλέστε μας στο 210 80 10 466 για αναλυτική ενημέρωση!